“Alles draait om menselijke verbinding en liefde”

  • “Alles draait om menselijke verbinding en liefde”
  • “Alles draait om menselijke verbinding en liefde”
  • “Alles draait om menselijke verbinding en liefde”

Tijdens een bezoek aan Rotterdam vertelt Cara mij over haar passie en plannen van het ethisch modemerk Ways of Change. Mensen helpen die door conflicten en migratie worden getroffen is haar missie. Liefde, passie en gebundelde krachten zijn haar toverwoorden.

Als kind droomde de Amerikaanse Cara Boccieri (33 jaar) al van een simpel leven in de jungle. Deze droom heeft ze nagejaagd. Ze woont er nu middenin, op de grens tussen Thailand en Birma. Samen met vluchtelingen werkt ze aan het ethisch bedrijf Ways of Change: een modemerk met een mooi verhaal die Cara en haar nicht oprichtten. Cara bedacht een bijzonder concept waardoor er een co-creatie is ontstaan met de vluchtelingen die hun traditionele vaardigheden kunnen gebruiken met het maken van sieraden en accessoires. Door krachten te bundelen en leven vanuit liefde en respect, is er volgens Cara veel te bereiken. In een aflevering van ‘Floortje naar het einde van de wereld’ liet zij haar levenswerk al zien. Nu kwam zij naar Nederland om hierover te vertellen.

Het is makkelijk Cara uit de hollende menigte op Rotterdam Centraal te plukken: een sprankelijke, natuurlijke persoonlijkheid die zich niet laat opjagen door alles om haar heen. Ze is te herkennen aan haar bos donkerbruine krullen, neuspiercing en een hip setje – jawel- ambachtelijk gemaakte paar oorbellen. “Deze staan nog niet in de webshop, ze zijn van de nieuwe collectie”, glimlacht ze. Ze is immers in Nederland om onder andere de nieuwe collectie met fair trade sieraden te lanceren. Ways of Change is niet alleen een ‘bedrijf’, maar een concept ontstaan door een manier van leven die iedereen kan hanteren om de wereld een beetje mooier te maken. Daarom hoopt ze zoveel mogelijk haar boodschap te verspreiden: het realiseren van een positieve verandering. Dit deed ze een aantal dagen eerder tijdens de Fair Fashion Festival in Rotterdam. Hier maakte ik voor het eerst kennis met haar.

“De kern van Ways of Change is de overtuiging dat alle mensen verbonden zijn en een reële impact hebben op elkaars leven”

De verbinding zoeken
“Sluit je ogen en ontspan”. Het publiek geeft hier gehoor aan. Het is muisstil in de zaal. Cara vervolgt: “Ik wil je vragen om na te denken over een specifieke periode waarin jij je gewaardeerd voelde”. Ze noemt een aantal voorbeelden op: van iemand die een compliment gaf tot aan een knuffel of simpelweg de aanwezigheid van dierbaren om je heen”. Vervolgens vraagt ze iedereen om terug te gaan naar die tijd en ruimte om te ervaren welke emoties ieder persoon voelde. “Reflecteer op wat er daarna gebeurd is. Heeft het gewaardeerd en geliefd voelen invloed gehad op je creativiteit of op je eigenwaarde?”
Dat men zou deelnemen aan een meditatie tijdens de Fair Fashion Festival in Rotterdam, had niemand kunnen verwachten. Cara wilt met deze oefening laten zien dat er een ruimte gecreëerd kan worden waarin ieder mens waardevol is. Niet alleen in vaardigheden maar ook in menselijkheid, ervaringen en ideeën. “Ik geloof dat het begint met de menselijke verbinding. Wanneer we onszelf als één met anderen gaan zien, zullen we beginnen elkaar te waarderen en kunnen we samen creëren”. Dit waren één van haar laatste zinnen die ze zei voordat alle ogen weer geopend werden. Het bleef nog even stil. Mensen lijken er helemaal in te zijn opgegaan en onder de indruk te zijn. Met dit stukje zelfreflectie heeft de Amerikaanse gelijk uitgelegd hoe de fundering van Ways of Change ontstaan is.

Het geheel zien
We zitten inmiddels op een fleurig dakterras in de zon, deze keer met onze ogen open en een gezond drankje op tafel. Iets dat past bij de bewuste lifestyle van Cara en terug te vinden is in het concept van Ways of Change: verantwoord en respectvol omgaan met de wereld, elkaar maar ook jezelf. Dichtbij jezelf blijven is iets wat Cara ogenschijnlijk gedaan heeft met haar Ways of Change. Ze vertelt hoe dit bedrijf van de grond kwam.

Voor haar opleiding deed Cara in 2011 onderzoek in de vluchtelingenkampen op de grens van Thailand en Birma. Dit onderzoek had een holistische benadering.
De vluchtelingen kregen van de overheid een keuze: of in een vluchtelingenkamp blijven óf iets meer vrijheid door in een dorp te wonen waar zij min of meer een toeristische attractie zijn. Uiteraard kozen zij voor meer vrijheid, maar hadden zoveel meer te bieden dan een ‘toeristische longneck’ te zijn. Deze mensen bezaten unieke traditionele vaardigheden als het gaat om handgemaakte sieraden en accessoires, maar konden dit niet op de markt brengen. Cara merkte dit op en wilde hen helpen. Haar nicht Lauren, die ervaring heeft in de mode-industrie, staat op eenzelfde manier in het leven als Cara. Cara legde dan ook haar idee voor aan Lauren in 2013. Hun reiservaringen, kennis en passie smolten zij vervolgens samen en Ways of Change werd geboren. Deze voorziet de Kayan community van eerlijke salarissen waardoor zij hun authentieke ambacht kunnen voortzetten en zich waardevol voelen binnen de maatschappij. Dit levert een exclusieve collectie op aan handgemaakte, fair trade sieraden en accessoires die wereldwijd te koop zijn. Bij elk product staat vermeld wie het gemaakt heeft en op de site kan je filmpjes zien van iedere kunstenaar en hoe deze zijn spullen maakt. WoC is erg gericht op duurzaamheid en holistische levenspraktijken. Zo wordt er waar mogelijk gebruik gemaakt van zoveel mogelijk organische, eerlijke, ‘wreedheidsvrije’ materialen. Cara werkt dagelijks nauw samen met deze vluchtelingen, waarvan het eigenlijk vreemd is dat ze nog zo genoemd moeten worden. Sommigen verblijven er ruim 20 jaar, anderen zijn er “geboren en getogen”.

“De unieke stukken verbinden zowel de persoon die het creëert als de persoon die het draagt, terwijl hij verhalen over mensen, gemeenschappen, cultuur en connectie deelt”

De jungle is haar thuis
Het is merkbaar dat Ways of Change is opgericht vanuit gevoel, een drive; diepgewortelde liefde die Cara en haar nicht stoppen in hetgeen zij doen en waar zij voor staan: “Het draait allemaal om menselijke verbinding en liefde”. Cara voelt zich enorm verbonden met de jungle en zijn schoonheid. Ze heeft veel gereisd en gezien. Toch is deze plek haar thuis geworden. Het is de perfecte plek om te mediteren en waar ze haar creativiteit kan uiten. “Het geeft mij de mogelijkheid om in contact te komen met mezelf”. Ze leeft weliswaar minimalistisch in de jungle, maar ze voelt zich er rijk en gelukkig. Deze plek wilt ze dan ook niet meer inruilen voor Amerika.

“Ik ben geschokt”
Wanneer ze de Westerse wereld opzoekt, merkt ze dat er veel op haar afkomt en ze moet wennen aan de manier van leven die ze niet meer gewend is. Alle prikkels die voor ons Westerlingen vanzelfsprekend zijn, komen dan ook flink bij haar binnen. “Ik ben ontzettend geschokt van alle mensen die ik in een korte tijd ontmoet heb in Nederland, die een burn- out hebben”. Hetgeen zij geleerd heeft en wil meegeven aan anderen, is iets wat zou kunnen bijdragen aan mensen om dit te voorkomen of verminderen. Het dichtbij jezelf blijven, de rust, de meditaties; iets wat zij zichzelf eigen heeft gemaakt. In een hectische wereld, een drukke stad, met onder andere hoge verwachtingen op zowel werk- als privégebied, is het lastiger om die dingen toe te passen dan op een plek waar prikkels minder aanwezig zijn. Ze zou willen weten hoe dit teruggedrongen kan- en zal worden.

Geloof in een positieve toekomst
“Door krachten te bundelen kan er een positieve verandering komen in de gemeenschappen en uiteindelijk de wereld”. Dat is Cara’s streven. Zo wilt ze interactieve workshops over liefde en normen en waarden gaan geven. Dit en het maken van alledaagse keuzes zijn van onschatbare waarde: “Keuzes zijn krachtig. We krijgen wat we willen door hetgeen we consumeren”.
Cara is zelf vegan, maakt bewust keuzes met wat ze wel of niet eet, drinkt of draagt en heeft haar hart gevolgd door in haar kracht te staan en die met die van anderen te bundelen. Het inspireert mij enorm hoe zij in het leven staat. Ze is van plan nog velen te inspireren door haar boodschap te verspreiden met de dingen die zij onderneemt. Zo kunnen reizigers in Thailand deelnemen aan projecten van Ways of Change en kunnen er sinds kort overnachtingen boeken via AirBnB. In Europa zou ze onderzoek willen doen over de vluchtelingen met dezelfde holistische benadering die ze toepaste bij de Kayan community. Ze is benieuwd wat daar de uitkomst van kan zijn en welke stappen gemaakt kunnen worden. Overal ziet ze dingen die beter kunnen en het lijkt erop dat ze nog veel plannen in haar hoofd heeft om wat mee te doen.

Simpel maar het mooiste advies
We raken niet uitgepraat op dat Rotterdamse terras en zouden er nog uren kunnen vertoeven. Maar dan is er die overvolle agenda die zegt dat er ook nog andere dingen op de planning staan. “Ik moet zo op tijd een stil plekje vinden, want ik geef online Engelse les aan Chinese kinderen”. Ze mag dan bezig zijn met een bijzondere missie, maar tussen alles door moet ze ook geld zien te verdienen.
Haar advies die ze iedereen mee wilt geven: “Negeer je gevoel niet en blijf niet achteroverleunen”. Met andere woorden: doe iets met jouw kracht en passie, we hebben allemaal wat goeds te brengen.

Ik denk dat ieders passie alleen uit liefde kan ontstaan. En daarmee kan elke mens iets moois doen op een eigen unieke manier en vanuit een eigen kracht. Cara bevestigt dat maar weer.

Neem een kijkje op de website, waar veel meer te lezen is over WoC, hun projecten en producten: www.bywaysofchange.com.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Spring naar toolbar