Over Nax en zijn nieuwe album: ‘Heart, Fire, Home’

  • Over Nax en zijn nieuwe album: ‘Heart, Fire, Home’
  • Over Nax en zijn nieuwe album: ‘Heart, Fire, Home’
  • Over Nax en zijn nieuwe album: ‘Heart, Fire, Home’
  • Over Nax en zijn nieuwe album: ‘Heart, Fire, Home’
  • Over Nax en zijn nieuwe album: ‘Heart, Fire, Home’

Na drie jaar radiostilte is Nax terug en laat hij zich horen met zijn debuut single ‘Sing me a Song’. Op 15 mei 2017 was de release van zijn eerste solo album: ‘Heart, Fire, Home’. Laat je inspireren door singer-songwriter Nax en datgeen waar hij voor leeft en met ons deelt: zijn muziek.

The New Shining
Nax (Xander Stok) is ex-zanger/gitarist van de Rotterdamse band The New Shining, vooral bekend van de radiohit ‘Can’t Make Up My Mind’. The New Shining begon als rockband en bracht later akoestische songs uit; met zelfgeschreven en confronterende teksten bereikten de heren menige huiskamer. ‘Wake up Your Dreams’ is het laatste album van The New Shining. Songs als ‘Run Baby Run’ en ‘Out of My Hands’ (mijn favorieten) laten je even stil zijn. Na een turbulente periode van zes jaar samen muziek maken met de nodige optredens, successen en nominaties, besloot Nax in 2014 om zijn weg solo te vervolgen.

“Mijn bestaansrecht is muziek, letterlijk”
Dat de muziek die hij maakt zijn levenswerk is en hem letterlijk in leven houdt, vertelde Nax onder andere in een interview waarin hij zichzelf bloot gaf:

“Muziek is mijn reden van bestaan, letterlijk, het is mijn lifeline. Daarom ben ik gitaar gaan spelen, daarom ben ik uiteindelijk gaan zingen, daarom ben ik liedjes gaan schrijven, en daarom ben ik er nog steeds”.

Op 17-jarige leeftijd zag Nax het leven niet meer zitten en wilde zelfmoord plegen, welke hij in details gepland had. “Op het moment zelf vroeg ik me af of er nog één ding was dat me hier zou kunnen houden. Op het allerlaatste moment dacht ik van wat mij zo fantastisch, verschrikkelijk mooi lijkt is muziek maken. Dus dat ging ik doen”, aldus Nax. Muziek redde zijn leven op het nippertje.
In 2010 werd hij opnieuw geconfronteerd met ‘struggles’, zoals het zich ‘hier niet thuis voelen’ en het nog moeten verwerken van de periode dat hij zelfmoord wilde plegen. Dit zorgde voor een andere wending in zijn muziek. Hij ging intense, intieme songs schrijven waarin hij zijn ziel blootlegde en op natuurlijke wijze naar een akoestische gitaar greep. Zo werd een nieuwe ‘sound’ geboren en een nieuw dubbel album uitgebracht met het bekende nummer ‘Can’t Make Up My Mind’. Dit was voor Nax een definitieve afsluiting van een donkere periode in zijn leven. De muziek die hierna volgde, voelde voor hem als een wedergeboorte: “Ik wist niet dat ik ook vrolijke nummers kon schrijven”.

Lees meer in dit uitgebreide, openhartige interview van ‘Het Parool

Werken aan een nieuw album in eenzaamheid
Drie jaar lang met jezelf opgescheept zitten: wie houdt dit vol? Genoeg mensen die hun leven lang de confrontatie met zichzelf uit de weg gaan of al gillend gek worden na een paar dagen retraite.
Nax slaagde erin om drie jaar zichzelf op te sluiten in zijn studio, hooguit in gezelschap van een muis die bijna letterlijk zorgde voor een kink in de kabel. Het resultaat is er: een gigantische hoeveelheid songs waarvan hij de mooisten zal laten horen in zijn veelbelovende, nieuwe album.
Alles deed hij zelf: van het schrijven van de liedjes, het inspelen van alle instrumenten tot het opnemen, mixen en produceren.
“Het was misschien wel de meest intense en eenzaamste periode uit m’n leven; maar óók de meest inspirerende. Doordat mijn studio zich aan een snelweg bevindt, moest ik noodgedwongen veelal ’s nachts opnemen. Tot diep in de ochtend wanneer de vogels begonnen te fluiten”.
Als je het mij vraagt getuigt dit van heel veel doorzettingsvermogen, passie en kracht. Het gezegde: ‘I’ve never met a strong person with an easy past’, is hier op zijn plek.

Heart Fire Home: “Zingen uit je hart, passie en Hiraeth”
“’Heart’ staat voor het gevoel waarmee ik de nummers schrijf. Alles op gevoel. Niet nadenken, maar spelen en zingen uit je hart.
‘Fire’ voor de passie en de -soms idiote- ‘do or die’ mentaliteit die ik erop na houd.
‘Home’ is een terugkerend thema in veel van m’n songs. Of beter gezegd, het vinden van m’n thuis. Ik heb me hier nooit thuis gevoeld op deze wereld en heb een sterk gevoel van heimwee naar m’n échte thuis. Wat ze in het Welsh zo mooi Hiraeth noemen”.

In de documentaire ‘Finding Home’ deelt Nax zijn gedachten en het opname- en schrijfproces van ‘Heart Fire Home’:

De boodschap die Nax wil meegeven met zijn muziek
Het nieuwe album is niet alleen maar melancholisch. Er is plaats voor hoop, het durven dromen, het mógen dromen en je hart volgen tegen de stroom in.

“Muziek is het krachtigste medium, een magisch medium. Meer nog dan erkenning en succes, hoop ik de mensen te mogen raken met m’n liedjes, te bemoedigen en te healen waar nodig, zoals het dat voor mij ook doet en gedaan heeft”.

Sing me a Song
De clip ‘Sing me a Song’ is een nummer dat past bij deze tijd en waar veel mensen herkenning in zullen vinden: zowel de zorgen om de wereld die spelen als onze eigen zorgen. Soms zie je alleen nog maar de ellende. Niets is dan zo fijn om iemand te hebben die net die paar woorden zegt om een lach op je gezicht te krijgen. Dat is ‘Sing me a Song’ voor mij en ik denk voor nog vele anderen.
Mensen raken met liedjes, bemoedigen en healen? Dat zit wel goed Nax. Respect! Oh, en proost, op je nieuwe album! Spread the love!

Volg Nax en blijf op de hoogte
Website: www.nax-music.com
Facebook: www.facebook.com/NaxMusic
YouTube: www.youtube.com/nax_music
Twitter: www.twitter.com/NaxMusic

Meer informatie is terug te vinden op de website van Nax.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar